باز کردن معدن – Mine Opening

Telegram-logo
Instagram-logo
مراحل عمر یک معدن - Life cycle of a Mine
مراحل عمر یک معدن – Life cycle of a Mine

مراحل عمر یک معدن – Life cycle of a Mine مراحل عمر یک معدن به ترتیب: پی‌جویی (Prospecting)، اکتشاف (Exploration)، آماده‌سازی (Exploitation)، بهره‌برداری (Development) و

Baner-MineJobs
باز کردن معدن - Mine Opening
5/5 - (8 امتیاز)

https://www.mining-eng.ir/?p=4647

فهرست مطالب

باز کردن معدن – Mine Opening

پس از اتمام کارهای اکتشافی و تعیین ذخیره یک کانسار، برای استخراج بایستی به ماده معدنی دسترسی پیدا کرد. برای دسترسی به ماده معدنی فضاهای برای استخراج ماده معدنی در کانسار ایجاد می‌شود که به مجموعه آنها آماده سازی یا تجهیز معدن اطلاق می‌شود. اولین مرحله از آماده سازی بازکردن معدن (Opening mine) است.

به طور کلی، باز کردن معدن، یعنی: ایجاد ارتباط بین سطح زمین و توده کانسار با حفاری‌های سطحی و زیرزمینی. روش‌های باز کردن معادن بسیار متفاوت است و بستگی به شکل، نوع و عمق کانسار دارد. باز کردن معادنی که استخراج روباز آنها از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است، با کنار زدن طبقه‌های سطح زمین و یا گود برداری، امکان پذیر است و برای باز کردن معادن زیرزمینی با توجه به شکل و عمق کانسار می‌توان از تونل، چاه قائم یا مایل و حفریات دیگر استفاده کرد.

 

باز کردن معادن روباز

چون معادن روباز در روی سطح زمین و یا نزدیکی آن قرار دارند، باز کردن آنها با برداشت لایه‌های سطحی روی ماده معدنی امکان پذیر است. گاهی بعضی کانسارها حتی نیاز به برداشتن مواد پوشاننده یا باطله برداری هم ندارند و کاملا در سطح قرار گرفته‌اند؛ اما در این صورت نیز برای باز کردن معدن باید نکاتی رعایت شود. ابتدایی ترین کار برای باز کردن یک معدن روباز ایجاد راه برای دسترسی به توده ماده معدنی است.

انتخاب محل راه نیاز به مطالعه دقیق درباره توپوگرافی منطقه دارد. مسیر جاده از روی نقشه توپوگرافی تعیین می‌شود و این جاده بایستی در جایی زده شود که به محل انباشت ماده معدنی نزدیک‌تر باشد. پس از احداث جاده عملیات باطله برداری و کنار زدن طبقات سطحی (روباره) از روی کانسار انجام می‌شود. باطله برداری می‌تواند با انفجار در سنگ‌های سخت و با استفاده از ماشین آلات مختلف از قبیل بولدوز، لودر و… انجام شود.

Mine Opening 01
برای استخراج ماده معدنی نیز با توجه به طراحی انجام شده و یا برداشت بخشی از طبقات پوششی و یا خود ماده معدنی، راه ورودی به معدن احداث شده و پیش روی صورت می‌گیرد. همزمان با پیشروی به عمق، عملیات باز کردن و آماده سازی نیز انجام می‌گیرد؛ اصولا استخراج معادن روباز به شکل پلکانی است.

نحوه پیشروی و برداشت پله ها، نیاز به یک طراحی دقیق داشته، و به علت آنکه طراحی آن بسیار وقت گیر است، امروزه به کمک کامپیوتر و برنامه نرم افزاری که قبلا در مباحق قبلی معرفی شده اند انجام می‌گیرد.
بعضی از مواد معدنی در ارتفاعات بیشتری از سطح زمین قرار گرفته اند. برای نمونه سنگ‌های ساختمانی تزیینی و نما هستند که عمدتا در تپه هایی قرار گرفته و دستیابی به آنها نیز، آسان است.
Mine Opening 02

برای باز کردن و آماده سازی این نوع معادن، ایجاد راه دسترسی در مرحله اول ضروری است، چون ارتفاع بسیار است، راه دسترسی به صورت طبقاتی همانند جاده‌های کوهستانی ایجاد می‌شود؛ قسمتی از جاده که دو طبقه را به هم متصل می‌کند به صورت قوسی است و رمپ (Ramp) نام دارد. این شکل از راه در معادن روباز نیز همزمان با پیشروی ایجاد می‌شود. طراحی رمپ به شرایط مختلفی از جمله مقاومت کف جاده، شرایط آب و هوایی، شکل ماده معدنی، سیستم حمل و نقل و… بستگی دارد.

Mine Opening 03 1

شکل نمونه‌ای از مدل‌های استخراجی به روش کامپیوتری​

پس از ایجاد راه دسترسی، عملیات باطله برداری استخراج ماده معدنی از بالاترین نقطه انجام می‌شود. در این حالت پله‌های استخراجی عکس حالت قبل را دارند. این روش استخراج کواری نام دارد.

لازم به ذکر است که همواره طراحی معادن روباز از پایین به بالا صورت می‌گیرد؛ اما استخراج آنها از بالا به پایین است. همچنین عملیات آماده سازی در معادن روباز همزمان با بهره‌برداری و ایجاد پله‌های استخراجی می‌باشد.

نزدیک ۹۰% معادن سطحی به روش بالا باز می‌گردند، بقیه روش‌ها محدود به آماده کردن جاده تا محل ماده معدنی و در بعضی موارد ایجاد فقط یک سطح آزاد دسترسی می‌شود و موارد دیگری را شامل می‌شود و کلیه مراحل بعدی جزو آماده سازی و استخراج می‌باش. که در مطالب بعدی به صورت کامل در مورد هر روش تشریح می‌گردد.

 

باز کردن معادن زیرزمینی

باز کردن معادن زیرزمینی به دلیل موقعیت ویژه آنها در مقایسه با معادن روباز بسیار مشکل‌تر است. برای آنکه بتوان مناسب ترین محل را برای باز کردن معدن انتخاب کرد. بایستی اطلاعات دقیقی از شکل و روش قرارگیری کانسار در زیر زمین در دست باشد.

با توجه به ویژگی‌های خاص معادن زیرزمینی، از جمله تهویه هوا برای کارکنان، ایمنی حرکت در فضاهای زیرزمینی و حمل و نقل مناسب مواد، باز کردن این معادن از طریق دو مجرا ضروری است. بر حسب موقعیت و شرایط کانسار، بازکنندهای اصلی معادن زیرزمینی با تونل، چاه شیب‌دار، چاه قائم و رمپ صورت می‌گیرد که به شرح آنها می‌پردازیم.

Mine Opening 04

 

۱- بازکردن توسط تونل

باز کردن کانسارهای لایه‌ای و رگه‌ای، هنگامی که کانسار در منطقه کوهستانی و تپه ای قرار گرفته است، با تونل صورت می‌گیرد و این کانسارها اغلب دارای رخنمون می‌باشند.با توجه به شرایط موجود و موقعیت کانسار، تونل بازکننده را می‌توان عمود بر لایه، دنباله لایه و یا با زاویه مشخص نسبت به امتداد لایه حفر کرد. اگر شرایط اجازه دهد، میتوان معدن را به چند طبقه تقسیم کرد و برای هر طبقه تونل بازکننده ایجاد نمود.

Mine Opening 05

برای باز کردن معادن زیرزمینی حداقل دو مجرا لازم است؛ در مواردی که کانسار با تونل باز می‌شود، این کار با حفر دو تونل در دو ارتفاع مختلف انجام می‌گیرد. یکی از این تونل‌ها، تونل اصلی است که اصولا عمل باربری و خدمات رسانی به معدن در آن انجام می‌گیرد. یکی از مهمترین مسئله‌ها در کارهای معدنی، شرایط اقتصادی و هزینه‌های مصرفی است.

بنابرین، محل حفر تونل بایستی در نقطه ای صورت گیرد که کمترین میزان حفاری و میزان احداث راه را دربر داشته باشد. به علت این که در نزدیکی تونل بایستی تاسیسات و ساختمان هایی به منظورهای مختلف احداث شود، محل تونل باید در منطقه ای باشد که بتوان به راحتی و با صرف حداقل هزینه، محوطه مربوط به آن را ایجاد کرد.

مهمترین پارامترهای که در مورد تونل می‌توان مدنظر قرار داد عبارتند از:
انتخاب محل- شیب – شکل مقطع- اندازه سطح-روش حفر- نگهداری

Principal of exploitation 4 18

انتخاب محل حفر

  1. از نظر اقتصادی بایستی کوتاه ترین فاصله را با راهروهای آماده سازی داشته باشد
  2. زمین شناسی منطقه بایستی مورد توجه قرار گیرد
  3. نقطه شروع بایستی تا حد امکان پایین انتخاب شود تا ماده معدنی بیشتری را استخراج کرد
  4. محوطه کافی برای احداث ساختمان‌ها و تاسیسات
  5. دهانه تونل بالاتر از آخرین حد سیلاب‌ها باشد.​

* شیب تونل‌ها به واسطه خروج آب و واگن‌های پر تحت نیروی وزن ۳ تا ۵ در هزار انتخاب می‌شود.

 

عوامل موثر بر شکل مقطع

  • خواص فیزیکی و مکانیکی سنگ‌های ناحیه
  • تنش‌های برجا
  • جهت تنش‌های برجا
  • مدت زمان بهره برداری از تونل
  • نوع نگهداری​

شکل مقطع تونل به صورت مربع، مستطیل، ذوزنقه، دایره، و قوسی و …

 

مزایای تونل‌های افقی نسبت به چاه
معایب تونل‌های افقی نسبت به چاه
– کمتر بودن هزینه حفر (یک چهارم چاه)
– تجهیزات و خدمات ساده تر از چاه
– سرعت حفر زیادتر
– افقی بودن مسیر حمل و نقل
– باربری پیوسته
– آبکشی تحت نیروی ثقل
– طول تونل برای رسیدن به ماده معدنی زیادتر است
– قابل استفاده در مناطق کوهستانی
– هزینه نگهداری زیاد
– برای دسترسی به کانسارهای عمیق باید از روش‌های دیگر استفاده کرد
 

۲- بازکردن توسط چاه قائم

اگر تمام یا قسمتی از کانسار در عمق زیادی از سطح زمین قرار گرفته باشد و امکان باز کردن آن با تونل وجود نداشته باشد، باز کردن آن با چاه انجام می‌شود. در بسیاری از موارد به علت آنکه چاه، نمی‌تواند تنها راه دسترسی به ماده معدنی باشد، از تونل نیز در کنار چاه استفاده می‌شود.

Mine Opening 07

 

موارد استفاده از چاه قائم

  • برای کانسارهای بزرگ
  • عمیق
  • شرایط طبیعی متوسط تا ضعیف
  • میزان تولید بالا​

تقریبا در تمامی موارد، لایه‌های پرشیب و در بیشتر موارد لایه‌های هم شیب تا شیب متوسط با چاه قائم باز می‌شوند. انتخاب محل چاه برای باز کردن بسیار مهم است. در هر معدن حداقل دو چاه مورد نیاز است؛ چرا؟

  • یکی برای ورود هوای تازه و دیگری برای خروج هوای کثیف
  • برای بالا بردن اطمینان کار (برای فرار)​

با توسعه معدن و افزایش نیاز به هوای تازه و افزایش طول مسیر باربری ممکن است تعداد چاها بیش از دو تا نیز باشد

 

نام گذاری چاه

  • نام گذاری بر اساس وظیفه اصلی چاه: چاه تهویه, چاه آبکشی, چاه نفر رو و …
  • نام گذاری بر اساس موقعیت نسبت به کانسار: چاه مرکزی, چاه کناری و …

 

مهمترین عوامل موثر در انتخاب محل چاه:

۱- اصل تعادل ممان ذخایر

  • چاه قائم باید در محلی حفر شود که هزینه حمل مواد از کارگاهها به چاه و از چاه به بیرون حداقل میزان ممکن باشد
  • چاه را باید در مرکز ثقل کانسار حفر کرد
  • چاه قائم را باید در محلی حفر کرد که جمع جبری ممان (گشتاور) ذخیره نسبت به محور چاه صفر باشد​

در نتیجه: براساس این اصل محل چاه بایستی نزدیکتر به محل ذخایر بزرگتر انتخاب گردد, البته در صورتی که مشکل نشست زمین وجود نداشته باشد

 

۲- رعایت حریم چاه

حریم چاه یک محدوده مشخص به شکل مخروط است که راس آن در سطح و قائده آن در عمق واقع است و داخل این حریم برای حفظ ایمنی چاه عمل استخراج و حفاری انجام نمی گیرد یا به عبارت دیگر مقدار ماده معدنی یا باطله که به عنوان حریم حفاظتی چاه و تاسیسات سر چاه جایگزاری می‌شود حریم چاه می‌نامند.
Mine Opening 08

 

حریم چاه مخروطی فرض می‌شود که زاویه مخروط به جنس سنگ بستگی دارد. در سنگ‌های سخت زاویه این مخروط بیشتر است نسبت به سنگ‌های نرم است و هر چقدر چاه عمیق تر باشد حریم چاه بیشتر خواهد بود.

Principal of exploitation 4 06

چاه بازکننده در نقطه ای حفر می‌گردد که کانسار از دو طرف چاه به یک اندازه گسترده شده باشد. سسعی می‌شود تا حد امکان هر دو چاه باز کننده که یکی از آنها چاه اصلی نامیده می‌شود، در نزدیکی هم قرار گیرند. (چاه اصلی برای بارگیری مواد معدنی مورد استفاده قرار می‌گیرد.) تعداد چاه‌های بازکننده بستگی به ابعاد کانسار و بزرگی آن دارد.

هرچه وسعت کانسار بیشتر باشد، چاه‌های بیشتری برای باز کردن لازم است. معمولا بهتر است چاه در کمر پایین ماده معدنی ایجاد شود. تا تحت تاثیر نشست ها و حرکات معدن کاری قرار نگیرد، این کار در کانسارهای پرشیب ضروری است.

یکی از علت‌های آن واقع شدن ماده معدنی خارج از حریم چاه است، در این شرایط احتیاجی به باقی گذاردن ماده معدنی برای حفظ پله نخواهد بود. علت دیگر آن امکان روباز استخراج کردن بخش فوقانی کانسار است.
Mine Opening 10

 

اما در کانسار‌های کم شیب تا میان شیب و یا افقی چاه بازکننده را میتوان طوری قرار داد که مقداری از آن در کمربالا و مقداری از آن در کمر پایین واقع شود. برای آماده سازی و استخراج، از تونل‌های عمود بر لایه استفاده می‌شود. در این موقعیت مقدار کمی از ماده معدنی در حریم چاه باقی می‌ماند و استخراج نمی شوند؛ اما در عوض میزان حفاری برای دسترسی به کانسار کمتر بوده و عمل استخراج سریع تر انجام می‌گیرد.

Mine Opening 11

عضی از کانسارهای رگه ای هرچه به سمت عمق پیش رفت می‌کنند، شیب بیشتری پیدا می‌کنند. در این گونه موارد، برای ادامه عملیات استخراج و برای اجتناب از حفاری‌های بیش از حد یک چاه دیگر در نقطه مناسب برای باز کردن معدن حفر می‌کنند.

Mine Opening 12

 

حفر چاه باید در خارج محدوده نشست ناشی از معدن کاری قرار گیرد.اگر کانسار دارای حالت طاقدیس و یا ناودیس باشد به دلیل کاهش فشار و ضایعات کمتر ماده معدنی، چاه در طاقدیس ایجاد می‌شود.

 

موارد موثر بر محل چاه

به دلایل زیر بایستی در کانسارهایی که به شکل تاقدیس یا ناودیس هستند چاه در راس تاقدیس و ناودیس حفاری شود:

  • حفر چاه در محدوده تاقدیس
    • فشارها در جهت خارج تاقدیس
    • جابجایی در جهت خارج تاقدیس​
  • حفر چاه در محدوده ناودیس
    • فشارها در جهت داخل ناودیس
    • جابجایی در جهت داخل ناودیس​

در نتیجه در تمامی موارد ذکر شده سیستم نگهداری آسیب می‌بیند. و توجه داشته باشید که حریم چاه حفر شده در راس تاقدیس کمتر از ناودیس می‌باشد

Mine Opening 13 Mine Opening 14

 

شکل مقطع چاه

شکل مقطع چاه دایره، مستطیل، مربع، ذوزنقه، بیضی، هشت ضلعی است. ولی بیشتر از مقاطع دایره و مستطیل و مربع استفاده می‌شود.
سطوح مستطیلی، سهولت نگهداری آن با چوب از امتیازات آن است
سطح مفید قابل استفاده در مقاطع مربعی بیشتر از مقاطع دایره ای است. اگر شعاع دایره را R بنامیم این سطح تقریباً۳۰% است:

Capture Mine Opening 15

 

– مزایای سطوح دایره ای نسبت به مستطیلی:

      • پخش یکنواخت فشار اطراف چاه دایره ای
      • کاهش هزینه آتشکاری مقطع دایره ای نسبت به مستطیلی
      • مقاومت کمتر در مقابل عبور هوا
      • مقاومت بیشتر وسایل نگهداری اطراف چاه
      • نسبت محیط به سطح کمتر، در نتیجه هزینه نگهداری کمتری نیاز دارد
      • در زمین‌های سست و آبدار مقطع دایره ای مناسب تر است. در مواردی که سنگ پایدار است (معادن فلزی) مقطع چهارگوش مناسب است​

 

– عوامل موثر بر تعیین سطح مقطع چاه:

  1. اندازه تجهیزات بالابر و تعداد آنها
  2. فاصله بین قفس یا اسکیپ با پوشش
  3. فاصله ۲۰۰ میلیمتر بین دو قفس یا اسکیپ یا قفس با اسکیپ
  4. سطح لازم برای تجهیزات نصب شده در چاه از قبیل لوله‌های مختلف آب، هوا و کابل‌های مختلف
  5. فضای لازم برای نصب نردبان جهت عبور و مرور افراد
  6. سطح مقطع مفید لازم برای عبور هوا​

اصلی ترین وسیله حمل و نقل در چاه قائم آسانسور (اسکیپ و قفس) است. در کلیه چاه‌های قائم معدنی برای ایمنی بیشتر پله‌های آهنی اضطراری نیز تعبیه می‌شود.

 

۳- بازکردن از طریق چاه کور

گاهی برای باز کردن معادن و دسترسی به ماده معدنی، از چاه کور نیز استفاده می‌شود. چاه کور یا کور چاه، چاهی است که به سطح زمین و فضای آزاد راهی نداشته باشد یا به عبارت دیگر چاهی که حفر آن داخل زمین شروع و در داخل زمین به اتمام برسد.

در صورتی که سطح زمین مقدار زیادی باطله پوشانده باشد و حفر چاه مقرون به صرفه نباشد یا عوامل تکتونیکی و زمین شناسی امکان حفر چاه را ندهند یا شرایط حفر تونل به عنوان بازکننده اصلی مقدور نباشد برای برقراری ارتباط با کانسار از راه حل چاه کور استفاده می‌شود. چاه کور را نمی توان به تنهایی حفر کرد و برای باز کردن معدن ابتدا تونل یا تونل هایی به طرف کانسار زده می‌شود، سپس چاه کور از داخل تونل حفر می‌گردد. وظیفه و طراحی چاه کور همانند چاه است

Mine Opening 16 Mine Opening 17

 

۴- بازکردن توسط چاه شیبدار (چاه مایل)

باز کردن و دسترسی به ماده معدنی را از طریق حفر چاه مایل و مورب نیز میتوان انجام داد. در کانسارهای لایه ای نازک با شیب متوسط که سنگ‌های کمر بالای آنها دارای مقاومت کافی هستند؛ حفر چاه مایل برای دسترسی به ماده معدنی، یکی از روش‌های متداول است.

بسته به شرایط موجود باز کردن معدن به کمک ترکیبی از چاه مایل و قائم نیز می‌تواند انجام گیرد. حفر چاه شیبدار در لایه، منظم بودن لایه را می‌طلبد یعنی عدم وجود چین خوردگی و شکستگی و تغییر شیب فراوان در لایه است.

Mine Opening 18

برای کانسارهای مسطح و کم عمق نظیر زغال نیز استفاده می‌شود. اگر بنا به دلایلی همچون آبدار بودن لایه، خودسوز بودن و مقاومت کم سنگ‌های کمربالا نتوان چاه شیبدار را در داخل ماده معدنی ایجاد کرد باید در کمرپایین ایجاد شود و از طریق میان بر به ماده معدنی وصل شود.

Mine Opening 19

برای باز کردن معدن بایستی از طریق حداقل دو مجرا صورت گیرد. در اینجا هم یک چاه مایل برای باربری و خدمات رسانی و یک چاه مایل برای تهویه حفر می‌شود. اصولا چاه تهویه هم مایل است؛ اما در بعضی موارد قائم نیز حفر می‌شود. چاه تهویه هم زمان با پیشروی چاه باربری و به اندازه یک تراز (یا یک طبقه) بالاتر از آن، پیشروی می‌کند.

اما به سهولت در رفت و آمد افراد و همچنین استفاده بیشتر، چاه تهویه معمولا هم عمق چاه باربری حفر می‌گردد.
برای حفظ ایمنی و اطمینان بیشتر از خطر ریزش دیواره چاه مایل، مانند آنچه در مورد چاه‌های قائم بیان شده، حریم چاه در نظر گرفته می‌شود، یعنی در اطراف چاه و به زاویه مشخص هیچگونه عملیات حفاری یا بنا کردن تاسیسات سطحی انجام نمی گیرد.

مواد معدنی به طرق زیر به بیرون از معدن انتقال داده می‌شوند:

  1. واگن: شیب کم
  2. اسکیپ: در شیب ۴۰ تا۴۵ درجه
  3. نوار نقاله: ۱۸تا۲۲ درجه
  4. وسایل چرخ لاستیکی:کمتر از ۱۰ درجه​

 

۵- بازکردن توسط رمپ

یکی از روش‌های دسترسی به ماده معدنی و حمل و نقل آن که امروزه با استفاده از ماشین آلات مجهز و پیشرفته در معادن زیرزمینی صورت می‌گیرد، ایجاد رمپ است. این گذرگاه شیبدار که به شکل طبقه طبقه است، مشابه با راه‌های ایجاد شده در معادن روباز است که در آن حمل و نقل ماده معدنی با ماشین آلات سنگین موتوری مانند کامیون ها و لودرهای موتور دیزلی انجام می‌گیرد.

رمپ گالری شیب‌داری است در کمرپایین ماده معدنی که حمل و نقل در آن به وسیله کامیون انجام می‌شود. از رمپ بیشتر برای معدنی که روش استخراج آنها ترکیب روباز و زیرزمینی است استفاده می‌شود. از مزیت‌های رمپ این است که می‌توان مواد استخراجی را تا محل تخلیه باطله یا کارخانه فرآوری انتقال داد. از معایب آن استهلاک زیاد کامیون‌ها است.

Mine Opening 20
مهمترین شرایط ایجاد رمپ در معادن زیرزمینی، این است که کانسار استخراجی دارای توده ی بسیار بزرگ و ظرفیت استخراج سالیانه آن نیز زیاد باشد. همچنین، سنگ‌های اطراف و طبقه‌های مجاور بایستی دارای مقاومت کافی باشند. چون یک سطح وسیع برای ایجاد رمپ حفر می‌گردد، شکل رمپ‌ها می‌تواند به دو صورت مارپیچی و زیگزاگی ایجاد شود.

رمپ‌ها معمولا در مجاورت چاه قائم با رعایت حریم چاه ایجاد می‌شوند و در هر طبقه با تونل‌هایی به محل استخراج ماده معدنی متصل می‌شوند. عرض این رمپ ها با توجه به شرایط موجود و ظرفیت استخراجی، بین ۱۰ تا ۱۵ و گاه تا ۲۰ متر هم می‌رسد؛ به طوری که ماشین آلات حمل و نقل به راحتی در آنها حرکت کنند.

 

عوامل موثر در طراحی رمپ

  1. بیشتر تجربه است
  2. شیب رمپ بین یک هفتم تا یک دهم است و بهترین یک دهم است
  3. شعاع انحنای پیچ ها حداقل ۱۵ متر
  4. به خاطر ایمنی بیشتر, بهتر است که رمپ در سر پیچها شیب نداشته باشد
  5. در مسیر از سیستم روشنایی چراههای قرمز و علایم هشتدار دهنده بهتر است استفاده شود
  6. محل مناسب رمپ در فاصله ۳۰ متری از کمرپایین است
  7. محل اتصال رمپ با طبقات و میانبرها بهتر است T شکل باشد​

 

محدودیت‌های اجرایی رمپ

الف) تهویه​
  • در رمپ ها می‌توان ۶۰ تا ۱۰۰ مترمکعب بر ساعت هوای تمیز عبور داد
  • این میزان هوای تمیز برای ۲ تا ۳ سینه کار
  • تولید سالیانه ۵۰۰ هزار تن​
 
ب) طول مسیر
معمولا در طول مسیر ۲۵۰۰ تا ۳۵۰۰ متر ۴ تا ۵ کامیون استفاده می‌شود. هرچه مسافت بیشتر شود در نتیجه تعداد کامیون افزایش یافته و باعث ایجاد ترافیک بیشتر، خطرات احتمالی بیشتر و برنامه ریزی بیشتر می‌گردد.
ج) محدودیت در توان تولید
برای بالا بردن توان تولید باید عرض رمپ بزرگتر در نظر گرفت یا از دو رمپ استفاده کرد که نگهداری و طراحی را سخت و هزینه ها را بالا خواهد برد.​

 

شرایط خاص در بازکردن کانسارهای لایه ای

بازکردن این کانسارها بستگی به شیب لایه، عمق و توپوگرافی سطح دارد.اگر منطقه کوهستانی باشد بهترین راه تونل است. برای کانسارهای عمیق افقی و کانسارهای قائم یا پرشیب از چاه قائم استفاده می‌شود. این روش دارای تولید و عمر زیاد است.

Principal of exploitation 4 23

از چاه شیبدار برای کانسارهای با شیب متوسط (۳۰ تا ۷۰ درجه) استفاده می‌شود. این روش دارای عمر کم تا متوسط است. این روش دارای آماده سازی افقی کم و در حین آماده سازی تولید کم وجود دارد.

Principal of exploitation 4 24

 

از تونل شیبدار برای باربری متوسط از نوار نقاله (شیب حدود ۲۰ درجه) یا کامیون (شیب کمتر از ۱۲ درجه) استفاده می‌شود. این روش برای کانسارهای افقی کم عمق مناسب است و دارای تولید متوسط تا بالا و عمر زیاد می‌باشد.

Principal of exploitation 4 25
تونل موازی یا داخل لایه با باربری توسط نوار نقاله، کامیون و قطار استفاده می‌شود. این روش برای کانسارهای کم عمق دارای رخنمون افقی و یا پر شیب مورد استفاده قرار می‌گیرد.این روش دارای تولید و عمر زیاد می‌باشد.

Mine Opening 25

 

رمپ چاه شیب‌دار چاه قائم فاکتور مورد مقایسه
جدیدترین جدید قدیمی ترین قدمت
کم متوسط زیاد سرمایه
۱:۹ ۲۰ تا ۲۲ ۹۰ درجه شیب
۲۰۰ تا ۳۵۰ متر ۲۰۰ تا ۳۵۰ متر زیاد عمق
زیاد متوسط زیاد تولید
کم کم زیاد عمر
کامیون اسکیپ و قفس و نوار نقاله اسکیپ و قفس وسیله حمل و نقل
خیلی زیاد کم مصرف سیم بکسل
کم هزینه کم هزینه پرهزینه هزینه پیشروی
خیلی مشکل کمی مشکل نسبتاً آسان کنترل پیشروی
آسان و سریع آسان و سریع مشکل و وقت گیر نصب وسایل نگهداری
خوب عالی عالی وضعیت تهویه
خیلی آسان آسان مشکل تعمیرات
متوسط کند خیلی بالا سرعت حمل
زیاد متوسط خیلی کم احتمال تصادفات
ساده پیچیده بسیار پیچیده تاسیسات مورد استفاده
۱۵ تا ۳۰ متر ۱۵ تا ۳۰ متر ۱۵ تا ۳۰ متر فاصله حفر از کمرپایین
زیاد کم زیاد

حجم کانسار

 
 

عاشق شروع کردن هستم، هنر من جنگیدن برای آرزوهام هست؛ دنبال این هستم که درک درستی از زندگی پیدا کنم و ازش لذت ببرم برای همین بیشترین سرمایه‌گذاری رو روی خودم می‌کنم.

جدیدترین مطالب رو در ایمیل خود دریافت کنید

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید

اشتراک در
اطلاع از
guest
3 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
عبدالوحید
عبدالوحید
26 تیر 1401 19:01

یک معلومات کاملا صحیح تشکر اززحمات تان موفق باشی.

پشتیبان سایت
پشتیبان سایت
پاسخ به  عبدالوحید
27 تیر 1401 12:31

سپاس از توجه شما

عبدالوحید
عبدالوحید
26 تیر 1401 21:46

باید هرنوع ازحفریات باید جداجدا تشریح شود همرای انواع شان.
ممنون.

3
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x

فرم گزارش

خواهشمند است، فرم را تکمیل و ارسال نمایید.

راهنمای دانلود

  • اگر نرم‌افزار مدیریت دانلود ندارید، قبل از دانلود هرگونه فایلی، یک نرم افزار مدیریت دانلود مانند IDM و یا FlashGet نصب کنید.
  • برای دانلود، به روی عبارت “دانلود” کلیک کنید و منتظر بمانید تا پنجره مربوطه ظاهر شود سپس محل ذخیره شدن فایل را انتخاب کنید و منتظر بمانید تا دانلود تمام شود.
  • در صورت بروز مشکل در دانلود فایل‌ها تنها کافی است در آخر لینک دانلود فایل یک علامت سوال ? قرار دهید تا فایل به راحتی دانلود شود.
  • فایل های قرار داده شده برای دانلود به منظور کاهش حجم و دریافت سریعتر فشرده شده‌اند، برای خارج سازی فایل‌ها از حالت فشرده از نرم‌افزار Winrar و یا مشابه آن استفاده کنید.
  • چنانچه در مقابل لینک دانلود عبارت بخش اول، دوم و … مشاهده کردید تمام بخش‌ها می‌بایستی حتماً دانلود شود تا فایل قابل استفاده باشد.
  • کلمه رمز جهت بازگشایی فایل فشرده عبارت www.mining-eng.ir می‌باشد. تمامی حروف را می بایستی به صورت کوچک تایپ کنید و در هنگام تایپ به وضعیت EN/FA کیبورد خود توجه داشته باشید همچنین بهتر است کلمه رمز را تایپ کنید و از Copy-Paste آن بپرهیزید.
  • چنانچه در هنگام خارج سازی فایل از حالت فشرده با پیغام CRC مواجه شدید، در صورتی که کلمه رمز را درست وارد کرده باشید. فایل به صورت خراب دانلود شده است و می‌بایستی مجدداً آن را دانلود کنید.