امروزه بسياري از دانشمندان، نقش باكتري ها را نيز در نهشت مواد معدني در محيط هايرسوبي مؤثر مي دانند (به عنوان مثال، لوونستام ( 1981 )، كايرشوينك و هاگادورن( 2000 ) و كنهاسر ( 1998 و 2003 ). بر طبق نظر اين گروه، باكتر يها به دو طريقمي توانند باعث نهشت مواد معدني شوند. روش اول شامل توليد اسيدسولفوريك توسطباكتري و تثبيت عناصر به شكل سولفيدي است و روش دوم در حقيقت، تثبيت عناصردرون بدن باكتري جهت انجام اعمال حياتي است كه پس از مرگ و انباشت باكتري ها،تجمعي از ماده معدني را خواهيم داشت.
هيدروكسيد آهن [ Fe(OH)3] يكي از معمول ترين كاني هاي زيستي (بيومينرال)است كه در محيط هاي مختلفي تشكيل شده و در اثر دياژنز، به فازهاي پايداري نظيرگوتيت و هماتيت تبديل مي شود. از جمله باكتري هايي كه آهن فريك (آهن سه ظرفيتي)را درون سلول هاي خود رسوب مي دهند مي توان به لپتوتريكس اوكراسه اشاره نمود. همچنين، باكتري مگنتوتاكتيك قادر است بلورهاي مگنتيت رابه صورت زنجيره هايي پيوسته در درون سلول خود ذخيره سازد.كاني سازي زيستي فرايندي است كه علاوه بر ذخاير آهن، در تشكيل ساير موادمعدني نيز نقش دارد. به عنوان مثال، منگنز نيز از جمله عناصري است كه مي تواند بهشكل بيوژنيكي و مشابه با آهن ته نشست نمايد. مطالعات اخير نشان مي دهد كه تمركزباكتريايي آهن و منگنز در كف اقيانوس ها در تشكيل گرهك هاي منگنز نقش دارد(روب، 2005 ). بر اساس مطالعات كنهاسر ( 2003 ) تشكيل بخشي از رسوبات غني ازفسفات نيز به پديده بيومينراليزاسيون وابسته است. به علاوه سيليس بي شكل تشكي لشدهدر كانسارهاي طلاي اپي ترمال نيز به حضور باكتر يها در محيط، نسبت داده شده است(روب، 2005 ).
شكل تصاوير ميكروسكپي از الف) سلول باكتري كه هيدروكسيد آهن ب يشكل درديواره هاي سلول جانشين شده است و ب) باكتري مگنتوتاكتيك كه زنجير هاي از بلورهايمگنتيت در امتداد محور طولي بدن ميكروارگانيسم رديف شده است (روب، 2005 ).
منبع : زمین شناسی اقتصادی