انتخاب سیستم نگهداری بهینه با استفاده از روش FAHP (قسمت دوم)
مطالب مرتبط
https://www.mining-eng.ir/?p=3020
4-6- استفاده از AHP به صورت فازی
اگرچه روش AHP دانش کارشناسان را تسخیر کرده است ولی AHP سنتی هنوز قادر نیست به خوبی تفکر بشر را بازتاب کند (Kahreman et al, 2004). روش AHP سنتی در استفاده دقیق مقدار، برای بیان کردن نظر تصمیمگیرندها در گزینههای مقایسهای دارای نقص است (Wang and Chen, 2007). همچنین روش AHP سنتی به علت مقیاس نامتوازن [Unbalanced scale] در قضاوتها و عدم قطعیت و نادقیق بودن مقایسههای زوجی مورد نکوهش قرار میگیرد. تصمیم گیرندگان اغلب در قضاوتهایشان ارائه یک بازه را نسبت به یک عدد ثابت ترجیح میدهند زیرا آنها به علت طبیعت فازی مقایسههای زوجی قادر نیستند به صراحت نظرشان را در مورد برتریها اعلام کنند (Deng, 1999).
برای غلبه بر همه این نقایص AHP فازی (FAHP) گسترش پیدا کرد. تصمیم گیرندهها پی بردند که دادن یک فاصله قضاوتی از یک قضاوت ثابت معمولاً قابل اطمینانتر است (Kahreman et al, 2003).
ساعتی دو نوع فازی بودن را تعریف میکند: یکی فازی بودن در درک پدیدهها و دقت و دیگری فازی بودن در معنی که وابسته به عملکرد پدیدهها میباشد. لکن ساعتی مستقیماً از اعداد فازی استفاده نمیکند، بلکه فازی بودن را به طور غیر مستقیم از نسبتهای توام با یک ساختار ردهای استفاده میکند (اصغر پور، 1387).
دو محقق [Laarhoven & Peddrycz] برای محاسبه AHP فازی و توام با چندین تصمیم گیرنده از روش کمترین مجذورات لگاریتمی برای محاسبه اوزان استفاده مینمایند که ضمناً نسبتهای در این روش به صورت اعداد فازی مثلثی بیان میشوند به صورت زیر:
که k بیانگر تعداد تصمیم گیرندهها است که در جمع دارای تصمیم گیرنده در تقاطع ij خواهد بود. برای مینیمم کردن تابع فوق باید از قرار دادن مشتقات نسبی آن برابر صفر استفاده کرد سپس بردار فازی W از نرمالیزه شدن به دست خواهد آمد (اصغر پور، 1387).
در این تحقیق از روش AHP فازی ارائه شده توسط چنگ[Chang] در سال 1996استفاده شده است. در این روش اگر مجموعه اشیاء
و مجموعه هدف باشد بر اساس روش تحلیل گسترش چنگ، هر شی گسترش پیدا میکند برای هر هدف انجام شده، بنابراین m تحلیل گسترش یافته برای هر شی میتواند طبق رابطه زیر به دست بیاید:
گامهای روش تحلیل گسترش چنگ به صورت زیر است:
گام یک: رسم نمودار سلسله مراتبی
گام دوم: تعریف اعداد فازی به منظور انجام مقایسههای زوجی
گام سوم: تشکیل ماتریس مقایسه زوجی با به کارگیری اعداد فازی. ماتریس مقایسه زوجی به ترتیب زیر خواهد بود:
اگر کمیته تصمیم گیرنده دارای چندین تصمیم گیرنده باشد، درایه های ماتریس مقایسه زوجی جامع که در روش تحلیل سلسله مراتبی فازی به کار میرود، یک عدد فازی مثلثی است که مولفهی اول آن حداقل نظر سنجیها، مولفهی دوم آن میانگین نظر سنج یها و مولفهی سوم آن حداکثر نظر سنجیها میباشد.
گام چهارم: محاسبه S1 برای هر یک از سطرهای ماتریس مقایسه زوجی. که خود یک عدد فازی مثلثی است S1 از رابطه زیر محاسبه شده است:
عاشق شروع کردن هستم، هنر من جنگیدن برای آرزوهام هست؛ دنبال این هستم که درک درستی از زندگی پیدا کنم و ازش لذت ببرم برای همین بیشترین سرمایهگذاری رو روی خودم میکنم.
هنوز نظری ثبت نشده،نظر خود را ثبت کنید!